Az egészséges ételek, konyhai praktikák nagy ismerői a tapasztalt konyhatündérek, a nagymamák. A szinte misztériumnak számító, elleshetetlen titkok őrzői elbűvölő ételeket varázsoltak az asztalra sokszor szinte a semmiből. Ezt a tudást, praktikát szeretnénk átmenteni a jelennek és a jövő generációinak, hogy még sok-sok éven át ne csak az emlékeinkben éljenek tovább ezek a csodálatos, felejthetetlen ízek. A „Nagyanyámtól tanultam” receptgyűjtő és gasztronómiai feltáró kaland a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezésével indult útjára, amelynek célja a térségi identitás erősítése, az értékeink megismerése, hagyományaink ápolása a gasztronómiában is. Bács-Kiskun megye különösen gazdag alapanyag- és íz világa lehetővé teszi, hogy egy színes, kalandos utazást tegyünk településeink elfeledett és máig virágzó konyhaművészetében. Az értékeink, régi ízeink megőrzése a fiatalok számára is át tudja örökíteni hagyományos konyhánk titkait. A globalizálódó világban természetes jelenség, hogy egy-egy étel új értelmezést kap és megváltozik, formálódik. Ezek a folyamatok a változó környezet kihívásainak is eleget téve színesítik, gazdagítják gasztronómiánkat. Nemzetközi konyhák, főzőműsorok alakítják ízlésvilágunkat, változtatják meg a magyar gasztronómiához fűződő viszonyunkat, de sarkallnak arra is, hogy az alapértékek megőrzésével óvjuk a nemzeti konyhánk büszkeségeit. A “Receptre Fel Bács-Kiskun” program részeként a települések, térségek gasztronómiáját összegyűjtve, rendszerezve elkészül egy térségi receptes könyv, amely a hozzávalókkal, elkészítés módjával, fényképekkel lesz hivatott rögzíteni a gasztronómiai kalandozást. Különleges élmény lesz az olvasónak a régi recepteket böngészni, elképzelni a régi konyhákat, tűzhelyeket, nagyanyáinkat, ahogy egész nap tüsténkedtek, s nemcsak ételt, hanem a melegséget is a család asztalára varázsolták. 2018 júliusától pályázat formájában két térségben és ezen belül 13 településen indul útjára a receptgyűjtés. A beérkezett pályamunkákat egy szeptemberi rendezvényen a készítője be is mutathatja a nagyközönségnek, amely ételeket szakmai zsűri fogja értékelni. A receptek gyűjtése leves, főétel, desszert főkategóriában történik. Az értékelésnél fontos szempont a régi ízek új technológiával történő előállítása, a térségre, településre jellemző stílusjegyek, a különleges ízvilág, a helyi termékek felhasználása és az étel tálalása is. A pályázat kifejezett célja, hogy az egészséges, egyszerűen előállítható ételek és a településre különösen jellemező gasztro-titkok napvilágra kerüljenek. Nem az ételek ismertsége, népszerűsége vagy gasztronómiai attraktivitása a legfontosabb szempont. Az egyszerű ételek, a magyar népi konyha, mindig sikerrel alkalmazkodott a környezeti, történelmi kihívásokhoz és éltette egészségben megyénk lakóit. Fontos, hogy ez az alkalmazkodóképesség, amely jellemzi a magyar konyhát megőrződjön, hozzásegítse a jövő generációit a helyben boldoguláshoz, megismertesse őket az egyszerű konyhában rejlő nagyszerűséggel, csodával. A felhívásban résztvevő Tiszakécskei térség települései: Tiszakécske, Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug. A felhívásban résztvevő Kiskunmajsai térség települései: Kiskunmajsa, Csólyospálos, Kömpöc, Szank, Móricgát, Jászszentlászló, Bugac, Bugacpusztaháza. A receptek beérkezésének határideje: 2018. augusztus 24. Bővebb információ: Mayer Andrea; Telefon: +36-30/953-6208; E-mail: mayer.andrea@bacskiskun.hu Versenyfelhívás: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol /Versenyfelhivas_Nagyanyamtol_tanultam.doc Jelentkezési lap: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol /Jelentkezesi_lap_Nagyanyamtol_tanultam.doc Plakát: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol/ nagyanyamtol_plakat.pdf
|